legnépszerű befektetési

Az 5 legnépszerű befektetési forma összehasonlítva

A pénzügyi tudatosság alapját elsősorban a precízen összeállított egyéni költségvetés, valamint az elvárásoknak és a céloknak teljes mértékben megfelelő befektetési portfólió megléte adja.

Ez utóbbira gyakorta nem kerül elegendő hangsúly, még azt követően sem, amikor a rendszeres jövedelem már olyan mértéket ér el, hogy abból komoly megtakarítások is eszközölhetők lennének. A legnagyobb kockázatot az életszínvonal elinflálódása jelenti, ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a bevételek növekedésével párhuzamosan a kiadásainkra is egyre többet fordítunk. Ez hosszú távon komoly problémákhoz vezethet, hiszen elég egy komolyabb betegség, válság, vagy épp munkahelyünk megszűnése és az átmeneti időszakban máris anyagi terhekkel nézhetünk majd szembe. Első lépésként érdemes elolvasni egy átfogó anyagot a befektetési típusokról, így már birtokában leszünk azoknak az alapismereteknek, amik az induláshoz elengedhetetlenek. Természetesen ez még önmagában nem elégséges a sikerhez, hiszen nagyon alaposan meg kell tervezni céljainkat.

Milyen szempontokra figyeljünk a befektetési formák megválasztásánál?

Legfőképp azt lényeges szem előtt tartani, miszerint az egyes módozatok általában csak meghatározott időtáv esetében képesek megfelelő eredményt biztosítani. Ezért aztán a portfóliónk összeállításának megtervezését mindig azzal érdemes kezdeni, hogy kitűzzük azokat a célokat, amelyeket a befektetéseinkkel el szeretnénk érni. Ez lehet időskori anyagi biztonságunk megalapozása, egy nagyobb utazás finanszírozása, gyermekünk felnőtté válásának támogatása, egyszóval szinte bármi, ami nagyobb ráfordítást igényel. Ugyanakkor, ha már tudjuk, mire tennénk félre, akkor sokkal könnyebb dolgunk lesz az ehhez optimális eszközök kiválasztásánál. Az időtáv pedig itt kardinális jelentőséggel bír, hiszen az a konstrukció, ami 10-15 éves futamidővel működik jól, szinte biztosan csak veszteséggel bontható fel jóval korábban. Ugyanígy, ha tudjuk, hogy sokáig garantáltan nem nyúlunk majd a pénzünkhöz, akkor ne rövid lejáratú eszközöket használjunk, hiszen ezeknél az elérhető hozam valószínűleg alacsonyabb lesz majd. Ám nem ez az egyetlen tényező, amire nagy hangsúlyt kell fektetnünk. A kockázat kérdését sokan alábecsülik, ám a vállalt rizikó nem csak a kamatokra lesz hatással, hanem ránk is. Mindig a kockázattűrő képességünknek megfelelő módozatokat alkalmazzunk, ellenkező esetben befektetéseink stresszel járnak majd, ami szinte biztosan oda vezet, hogy idő előtt kiszállunk. Erre pedig legtöbbször épp a legrosszabb pillanatban, az első hullámvölgy alján szokott sor kerülni.

Melyik a legnépszerű befektetési forma?

Amikor portfóliónk összeállításába kezdünk, a legnagyobb dilemmát rendszerint az okozza, hogy szembesülünk az óriási kínálattal, ami ma a piacon tapasztalható. Tucatnyi különféle eszközből választhatunk, ezek pedig ráadásképp gyökeresen el is térnek egymástól. Fontos észben tartanunk, miszerint ne a legnépszerűbb befektetési forma felkutatására helyezzük a hangsúlyt, hanem a céljainkat és a lehetőségeinket állítsuk párhuzamba. Ehhez feltétlenül ajánlott konzultálni egy független pénzügyi szakértővel, aki segít minden lépésben. A szakemberek ajánlásai alapján a portfólió összeállítását a kockázati piramis alapján érdemes megtervezni. A biztonsági tartalék kialakítására a megtakarítási számla, illetve a letéti jegy is remek alternatívát jelenthet. Ezután következhet a bevételnövelés, rögzített kamatozású értékpapírokkal, államkötvényekkel. Végül a befektetési-, valamint ingatlanalapok, részvények szolgálhatnak növekedési eszközként, ám ezek a formák már széleskörű pénzügyi ismereteket igényelnek.

Vélemény, hozzászólás?