A napelem használata: 5 gyakori kérdés és válasz

A napelemek megrendelése előtt nagyon sok kérdés merülhet fel bennünk, amely vonatkozhat a használatára, valamint a telepítésére is. Érdemes még a végső döntés előtt alaposan utánajárni a dolgoknak.

 

Vajon mennyi energiát fogunk termelni a napelemes rendszer használatával, ha éppen felhős az idő?

 

Talán ez a legfontosabb kérdése mindenkinek, hiszen, ha nem biztosítunk megfelelő mennyiségű energiát, akkor nem tudunk függetlenedni a szolgáltatóktól. Az energiatermelés mennyisége függ a napelem panelek dőlésszögétől és az éghajlattól is. Tévhit, hogy ha nincsen nap, akkor nem megy az áramtermelés. A napfényből érkező energiát a panelek felveszik és így ezekben az időszakokban is lesz termelés csak nem annyi, mint nyáron. Természetesen még számtalan más befolyásoló tényező van, amelyekről érdemes kikérni szakember véleményét, vagy errről is tájékozódhatsz az ST Solar weboldalán.

 

Mit tudunk tenni a felesleges energiával?

A felesleges energia tárolása akkumulátorok segítségével oldható meg, vagy vissza lehet táplálni a közműhálózatba. Ha egyik lehetőséget sem teremtjük meg, akkor a számunkra éppen feleslegessé vált napenergia el fog veszni. Akkumulátoros tárolás esetén sokan választják a Lítium-ion típust, amely egy új technológia és sokkal hosszabb az élettartama, mint a többi modellnek, sőt még a karbantartására is sokkal kevesebb időt kell fordítani.

Mennyi idő alatt térülhet meg beruházásunk?

Ez sok mindentől függhet, mint például a tető mérete, a kiválasztott napelemes rendszer, a földrajzi elhelyezkedés és a napfény mennyisége, ami a tetőt éri. Átlagosan elmondható, hogy egy napelemes rendszer körülbelül 10 év alatt tud megtérülni, tehát egy hosszabb távú beruházásról van szó. A rendszer megvásárlása előtt végezzünk egy rövid ellenőrzést, hogy mennyit fizetünk jelenleg a közműszolgáltatónak és milyen méretű, valamint tájolású a tetőnk.

 

Miben segíthet az inverter és milyen invertert válasszunk?

Az inverterek felelnek azért, hogy az egyenáramból váltakozóáram jöjjön létre, hiszen ez az, amit a háztartásban fel tudunk használni. Invertereknél a kivitel és a szerelhetősége lehet a döntő tényező, illetve az, hogy hány fázis-, illetve munkaponttal rendelkezik. Erről is tájékozódhatsz az ST Solar weboldalán.

 

Melyik napelem panel lesz a legmegfelelőbb?

Nagyon sokfajta napelem típust kínálnak és mindegyik egyedi specifikációval rendelkezik. A drágább panelek általában nagyobb teljesítményt nyújtanak, de a standard, azaz középárkategóriájú panelek azok, amelyek inkább elterjedtebbek. Sokszor kínálnak olyan paneleket is, amelyek igen gazdaságos megoldásnak tűnhetnek elsőre, azonban hosszabb távon kevésbé bizonyulhatnak tartósnak. Ezt a kérdést mindenképpen tegyük fel a kivitelezőnek, aki a hely adottságait is figyelembe véve a legjobb megoldást fogja javasolni számunkra. Ő lesz az aki pontosan ki fogja számolni, hogy a jelenlegi energiafogyasztás függvényében milyen és mekkora rendszer telepítésére lesz szükségünk.

Vélemény, hozzászólás?