Műlencse beültetés után mikor lehet számítógépen dolgozni?

A műlencséket szembe ültetik be, miután a szem természetes lencséjét eltávolították. Erre a műtétre legtöbbször a szürkehályog műtétek után kerül sor, de egyéb esetekben is elvégezhető.

 

Milyen lencsetípusok léteznek?

A szürkehályog műtét során eltávolítják a természetes lencsét és helyére műlencsét ültetnek be. A lencse típusa függ a szürkehályog előtti látástól, a páciens költségvetésétől és az egyéni céloktól. A trifokális műlencse tulajdonképpen egy továbbfejlesztett multifokális lencse azzal a különbséggel, hogy kétszemes látást tud biztosítani mind a távoli mind a közép és a közeli távolságokra is. Azok a páciensek, akik ezt a lencsét választották teljesen elhagyhatták a szemüveghasználatot. Ezt a lencsét ideális esetben olyan 50 év felettiek veszik igénybe, akiknek mind közelre, mind pedig távolra szemüveg szükséges a látáshoz. A tórikus műlencséket azoknak ajánlják, akik cilinderes szemüveget hordanak hiszen a cilinder dioptriáját is figyelembe kell venni annak érdekében, hogy a látás éles legyen.  Egyfókuszú vagy monofokális műlencsék csak egy adott távolságra biztosítják az éleslátást. Ezt azoknak ajánlják, akiknek kifejezetten például a vezetéshez van szükségük a lencsére.

Hogyan zajlik a műtét?

A szemlencse műtétek előtt alkalmassági vizsgálatokat végeznek és ezt követően tudják meghatározni, hogy melyik lencse beültetése lenne a legideálisabb. Maga a műtét körülbelül 10 percet vesz igénybe és teljesen fájdalommentesen zajlik. A műtétre akár saját ruhában is érkezhetünk és a műtét során szemcseppekkel történik meg az érzéstelenítés, így az fájdalommal nem jár. A műtét során a szemlencsét apró porszerű darabokra törik és ezeket a darabokat távolítják el az ultrahang segítségével és beültetik az új lencsét. A műtét után kismértékű diszkomfort érzés mellett fényérzékenység is kialakulhat. Ezek a tünetek maximum 1-2 napig tartanak.  A műlencse beültetés után mindenképpen érdemes legalább pár nap pihenéssel számolnia. Ezalatt a 2 nap alatt nem szabad sokat hajolni és tartózkodni kell a nehéz tárgyak emelgetésétől. A műtött egy rövid pihenő után azonnal visszatérhet a munkahelyére és a mindennapokhoz. A végleges eredmény körülbelül 1 hónap múlva várható.

 

 

Mikor kezdhető el a számítógép használat?

A műtét utáni 1-2 napon semmi esetre sem. A rákövetkező hetekben komfortérzettől függően újra végezhetők a mindennapi feladatok, de fontos tudni, hogy a felépülés folyamatos és nem szabad a szemet megterhelni. Egy fokozatos átállással újra végezhetők a számitógépes munkák. Ha bármilyen problémát észlelünk, vagy esetleg állapot romlást a túlterhelés miatt, akkor érdemes újra felkeresni az orvost, aki segít a tünetek megszüntetésében és javaslatot tesz a további teendőkkel kapcsolatban.

 

Mi történik még a műtét után

Az 1 napos kontroll után 2 hónappal is sor kerül egy kontrollvizsgálatra, ahol ellenőrzik a látásélességet, valamint felírják a szemüveget, ha arra szükség van. A műlencse műtét után évente ajánlott szemészeti szakvizsgálaton részt venni