Az királynő által kedvelt ír whiskey

Tudta, hogy az első 3 évig érlelt whiskey egy krumplihéj-etanol üzemből whiskeyüzemmé avanzsált helyről származik? Az ír whiskey története legendás. Az első sörből desztillált gabonapárlat a XIV. században jelent meg Európában és elsősorban gyógyszerként alkalmazták, élvezeti szempontból csak később kezdték fogyasztani. A XVIII. századra már mintegy kétezer szeszfőzde működött az ír területen és vetekedett skót társaival.

Az ír whiskey minőséget szerették volna megkülönböztetni a gyengébbnek tartott skót termékektől, így a „whisky” helyett az ír szeszt „whiskey” névvel illették. A szesztilalom, a nagy gazdasági világválság és a II. világháború következményeképp a legtöbb szeszfőzde bezárt.

Három fennmaradt vállalkozás, a Powers, a Jameson és a Cork Destilleries egyesült és Irish Destillers Company néven folytatták. Később csatlakozott hozzájuk a Bushmills. Az ír whiskey eredetvédett, Írországban vagy Észak-Írországban minimum 3 éven át fahordóban érlelt whisky illethető ezzel az elnevezéssel. Még maga I. Erzsébet is szívesen fogyasztotta.