Webhoszting és keresőoptimalizálási trendek napjainkban

Mindenfajta webes megjelenés vagy webhoszting igénybe vétele igen hosszadalmas és drága mulatság lehet manapság, ha nem figyelünk oda a kínálati oldalra – és gyakorta a legolcsóbb kínálatnak lehet igazán híg a leve. Mutatjuk, mire kell odafigyelni.

Elsősorban ismernünk kel az igényeinket

Tényleg fontos tudni előre, hogy mit akarunk pontosan létrehozni, mert célszerű már az elején megtalálnunk a számunkra megfelelő tárhely szolgáltatót, designert, olyan szakembert, aki minőségi tartalmat hoz létre az oldalon, és majdan olyan partnert, aki menedzseli a webes forgalmunkat.

Mivel, mint írtuk már, ez kifejezetten zsebbenyúlós vállalkozás, az a legjobb, ha nem futunk felesleges köröket a szolgáltatókkal. A legbiztosabb megoldás az, ha mi magunk is képezzük magunkat a webhosztinggal kapcsolatban.

A Google például kiváló ingyenes alapképzéseket biztosít számunkra, hogy valamennyire tisztába kerüljünk ezen dolgokkal kapcsolatban, de arra ne számítsunk, hogy azonnal webes guru válik belőlünk, mert a feladat sose egyszerű.

Az online önképzés inkább abban segít, hogy legen egy általános képünk a saját igényeinkről és valóban megkönnyítsük a saját dolgunkat.

A SEO manapság megkerülhetetlen, ha pénzt akarunk keresni a honlapunkkal

Ami nagyobb falat és egyébként inkább marketing, mint IT, az a megfelelő keresőmotor optimalizálása a vállalkozásunknak (SEO). A megfelelő oldalunknak ez biztosítja majd a forgalmat. Ha ez nincs, akkor jobb, ha nem is invesztálunk a vállalkozásba egy forintot sem, mivel nem valószínű, hogy megtérül majd.

A másik dolog, amire manapság prioritás szinten oda kell figyelnünk az a mobil és tablet optimalizálás. Ez is külön szakterület, és úgyszintén a Google az ezzel kapcsolatos trendek egyik diktátora, mivel a legtöbb mobil és tablet az ő szoftverüket használja, ami nem más, mint az Android.

Az oldalak gyors és megbízható futtatásához gyors és megbízható szerverekre van szükség. Szerver hoszting szolgáltatást ezért érdemes kipróbált, jó nevű szolgáltatótól, például a Doclernettől megrendelni.

Mobile first, azaz elsősorban a hordozható eszközökre optimalizáljunk

Továbbá a vállalkozások oldalainak letöltése manapság szinte nagyobb részben történik mobil eszközökről, mint PC-ről. Habár térsége válogatja, ám megfigyelhető, hogy azon régiók, ahol általában szegényebb a lakosság, a PC-s forgalom egészen minimális.

Egy internetre képes mobiltelefon ugyanis sokkal olcsóbb alkalmasint, mint egy már elfogadható minőségű asztali gép – és ahol a lakhatási körülmények nem teszik lehetővé az asztali gépet, ott szintén a mobil és a tablet terjedt el.

Nyugaton viszont a kényelem és az életmód az, ami miatt az asztali gépek a háttérbe szorulnak: azok megmaradnak munkára és játékra. Tartalomfogyasztásra viszont főként hordozható eszközöket használnak az emberek.

Multimédia és személyes vélemény a lényeges

Habár itthon a hipertext hódít még mindig, de úgyszintén globális trend a multimédiás tartalmak jelenléte az oldalakon. Fontos, hogy minél több és szebb fotó és jó minőségű videó legyen a dizájn alapja és az információk forrása.

Ugyanígy figyeljünk oda arra, hogy a személyes véleményünk manapság eltörpül a közösségi oldalakon megjelenő tartalomrengeteg mellett. Majdhogynem mindegy mit mondunk egy vállalat képviseletében a neten, ha a fogyasztó ezzel nem ért egyet, hovatovább ha ennek hangot is ad.

Márpedig oda kell figyelni a fogyasztói véleményekre, mert a vállalkozások belőlük élnek, és megfigyelhető, hogy az átlagember sokkal inkább hisz más embereknek, mint cégeknek.

Végül, de nem utolsó sorban ki kell emelni a mobil alkalmazások szerepét a látogatók bevonzásának folyamatában. Ha azt akarjuk, hogy közelebbi viszonyt alakítsunk ki a fogyasztóinkkal, akkor mindenképpen legyen megjelenésünk mobil-alkalmazás formában is.