Megoldások ház fűtésére

Bár a ház fűtésén leginkább akkor gondolkodunk, amikor már elkészült a házunk, és modernizálni szeretnénk, ettől függetlenül is érdemes elgondolkodni a lehetséges fűtési megoldásokon.

A hagyományos fűtési módszereknek, azaz a szén- és fafűtésnek, számos hátránya van. Talán a legfontosabb a környezetvédelmi tényező – a szén és a fa egyaránt olyan fűtőanyag, melynek égése során sok káros anyag szabadul fel. Másrészt ezzel a megoldással gondoskodnia kell a fűtőanyag beszerzéséről, a tűzrakásról, a tűz fenntartásáról és a keletkező szemét eltakarításáról. Ráadásul ilyen esetben nehéz beállítani, szabályozni a hőmérsékletet.

Ezzel szemben a gázfűtés sokkal kényelmesebb és környezetbarátabb megoldás a ház fűtésére. Az égés során kevés káros anyag szabadul fel. A gázfűtés kényelmes is – akkor kapcsolhatja be, amikor kívánja, beállíthatja a hőmérsékletet, ráadásul nem jár plusz takarítással. A választott megoldástól függően nagyon ritkán vagy ritkán kell gondoskodnia a fűtőanyag beszerzéséről. Amennyiben a gáztartály mellett dönt, a tartály olyan mennyiségű cseppfolyósított gázt tartalmaz, hogy nagyon ritkán kell foglalkoznia a fűtőanyag beszerzésével. Amikor kevés a gáz a tartályban, elég kapcsolatba lépnie az ügyfélszolgálattal, és megbeszélni a feltöltés időpontját. Ennek a megoldásnak az is az előnye, hogy egyszerre nagy mennyiségű gázt vesz meg, így nem kell aggódnia a változó gázár miatt.

A második, kisebb befektetést igénylő megoldás a ház fűtésére a gázpalackra való rákötés. Ezzel a megoldással kezdetben kevesebbet kell befektetnie, viszont gyakrabban kell gondoskodnia a palackcseréről, feltöltésről. Ezt azonban országszerte megteheti akár megfelelő engedélyekkel rendelkező pontokon vagy palackautomatáknál is. Több méretű palack közül választhat – ami azt jelenti, hogy a palack méretét a szükségleteihez igazíthatja.

Ha a gázfűtés mellett dönt, akkor érdemes megjegyezni, hogy akár a tartályt, akár a gázpalackot nemcsak a ház fűtésére használhatja, hanem főzés, sütésre vagy meleg víz előállítására is.