Sütés gluténmentes liszttel: a legfontosabb tudnivalók

Sütés gluténmentes liszttel: a legfontosabb tudnivalók

A hagyományos liszthez képest van egy pár dolog amit figyelembe kell vennie amikor gluténmentes liszttel tervez sütni: a sütés a gluténmentes keveréken múlik.
Talán kevesen vannak tisztában vele, de nem minden gluténmentes liszt gluténmentes. A sütésnél és a főzésnél, ha gluténmentes étrendet tartunk, akkor nagyon fontos, hogy helyes lisztkeveréket használjunk. Egy tészta vagy egy finom otthon kisütött élelmiszer mindig a megfelelő tulajdonságokkal rendelkezzen, ha már gluténmentesen főzünk.

Gluténmentesen főzni vagy sütni nem nagy kihívás, mégis sokan rettegnek tőle. Ahhoz, hogy az otthon elkészített gluténmentes kenyerünk ropogósra süljön, hogy a kekszünk finom könnyű és egyben levegős legyen bizony csak a megfelelő alapanyagok felhasználásával sikerülhet. Ebben tud segíteni a schar pékség. Mivel a glutén egyedülálló ezért a hagyományos lisztel nincsen is túl sok probléma. Egy tészta készítésekor tulajdonképpen a glutén feleős azért, hogy kellően rugalmas és nyújtható legyen. Gluténmentes főzésnél erre nem számíthatunk, így a legfontosabb a helyes keverék megválasztása. A pékségnél igen sok keverék közül választhatunk, ráadásul mindig a célnak megfelelően. Hajdinából, rizsből, illetve kukoricából állnak a lisztek, de tartalmaznak keményítőt is. A keményítőt minden esetben vagy tápiókából, vagy rizsből vagy burgonyából nyerik ki. Gluténmentes helyettesítő termékekből készülő keveréket kell alkalmazni a gluténmentes étrend elkészítéséhez annak érdekében, hogy tényleg gluténmentesen étkezhessünk. Kenyér sütésnél nagyon fontos szerepet tölt be maga a liszt, hiszen sok mindenért felel. Az állagáért és azért, hogy sokáig eltartható legyen. A guarmag liszt, a szentjánoskenyérmag liszt igen fontos sűrítőanyag. Ezek az adalékanyagok biztosítják a péktermékek ízét, konzisztenciáját és térfogatát.

A pékség webshopjában akár azonnal ki is választhatók a különféle alapanyagok. A pékség a különféle sütési és főzési eljárásoknak megfelelően alakította ki az alapanyagokat, így bátran válogathatunk. A gluténmentes lisztkeverékek kifejlesztésében az élen jár. Ma már minden sütéshez léteznek megfelelő keverékek, így nagyon gondolkodnunk sem kell, ha megnézzük a teljes termékkínálatot. Mindig a megfelelő alapanyagot, keveréket szerezzük be és biztosak lehetünk a sikerben.…