fotos tanfolyam

Emeld magasabb szintre a fotós tudásod, lépj túl az automata beállításokon

Aki egy kicsit is otthonosan mozog a fényképezés világában, az tudja, hogy igazán jó fényképeteket szinte kivétel nélkül csak manuális beállításokkal lehet készíteni. A manuális beállítások gondolkodásra és kreativitásra ösztönöznek, azonban nem könnyű megszerezni azt a tudást, amellyel magabiztosan lehet mozogni az egyéni beállítások világában.

A kezdő fotósok legnagyobb problémája az szokott lenni, hogy azt a vizuális látványt, amelyet meg szeretnének mutatni, nem tudják a fényképezőgépük beállításával megvalósítani, mert a gép programautomatika üzemmódja nem tud helyettük gondolkozni. Persze a fényképezőgép szaküzletekben mást mondanak, hiszen ott a vásárlásra ösztönöznek és elhitetik, hogy ezekkel a csúcs masinákkal csak jó felvételt lehet készíteni, ami koránt sincs így.

Ha valaki magasabb szintre akarja emelni a fotós tudását, akkor bizony meg kell tanulnia a fényképezés alapvető szabályait és azokat a gyakorlatra is át kell tudnia ültetni. Ehhez nagyon sok gyakorlás kell, illetve nem árt némi útmutatás egy tapasztalt fotóstól sem. Nem kell kifejezetten fényképésznek készülni ahhoz, hogy iskolapadba üljünk, esetleg elmenjünk egy kezdő fotós tanfolyamra, hiszen a legtöbben nem művészek, vagy alkalmazott fotográfusok szeretnének lenni, egyszerűen csak a saját örömükre szeretnének fényképezni.

A manuális beállítások segítségével egy új világ tárul elénk, és a sok kommersz fotók után végre olyan felvételek készítésére nyílik lehetőség, amely valóban az egyéni látásmódot tükrözik vissza. Innen már csak egy lépés a kreativitás fejlesztése – amelyhez szintén nagyon sok gyakorlás kell – amely segítségével olyat is tudunk láttatni, amelyet más nem venne észre, esetleg elvont dolgokat is lehet így szemléltetni.

A mai automatizmusokra épülő, instant világunkban furcsának tűnhet az a tanács, hogy mindent vegyünk a kezünkbe és hagyjunk teret az egyéni elképzelésünknek, pedig igazán csak így válik élvezhető hobbivá a fotózás. Persze tanulni kell, és időt kell rá áldozni, de az eredmény mindenképpen kárpótolni fog mindenkit.

About the Author