Arany és ezüst medál: mikor melyiket válaszd?

Valamilyen ékszert szinte mindenki hord; ha nem is napi szinten, de alkalmanként. A medált viselők aránya jóval kisebb annak jelentős minőség- és értéknövelő tulajdonsága ellenére. A medálok segítenek az önkifejezésben; feldobják és mindig megújítják a legegyszerűbb nyakláncot; különleges energiaforrásként, talizmánként is működhetnek. A megfelelő medál kiválasztásánál a formán kívül az alapanyag figyelembe vétele is fontos. Arany vagy ezüst? Egyik csillogóbb a másiknál! Mikor melyiket illik hordani? Mi alapján döntsünk? A következő útmutató a választási szempontokat, az Ékszarakció oldala pedig a legszebb darabokat kínálja fel. Éljünk velük!

Medál: a díszes korong

A medál szó a latin eredetű metallum (fém→ pénz) szóból ered. Jelentése az évszázadok folyamán bővült. Az eredetileg az olimpiai bajnokok nyakát díszítő, mindkét oldalán domborműves, díszes korongot jelentő szót mai használatban az összes, nyak- vagy óraláncra fűzhető ékszerre alkalmazzák.

A medálok változatos formavilágnak örvendenek. A geometriai formákon át, a konkrét figurákon keresztül az absztraktig mindenre találunk példát.

Vannak klasszikus alakzatok (angyalszárny, bagoly, életfa, kulcs), amik szimbolikus jelentéssel bírnak.

Sokan a hivatásuk cégérét (hegedű, könyv, balerina spicc cipő, violinkulcs) viselik nyakláncukon, vagy hobbijukról adnak tudomást a világnak általuk (ecset, hangjegy, bicikli, cicafej).

A nonfiguratív medálok általában “csak” díszítő jelleggel bírnak.

A kövekkel ellátottak  közül érdemes a színek vonzó hatása fölött úrrá lenni, s a csillagjegyünket támogató ásvánnyal díszített medált választani.

Két fém között: arany, vagy ezüst?

Állást foglalni arany és ezüst között nagyon nehéz. Mindkettőnek van előnyös és kevésbé előnyös tulajdonsága. Szerencsére az ékszerkészítők megértőek ebben a megosztó kérdésben, ezért lehetőség szerint, ugyanazt a formát elkészítik mind ezüstből, mind aranyból.

Medálválasztás esetén azt az anyagot részesítsük előnyben, amiből maga a nyaklánc is készült! Bár a fehérarany is “ezüstösen” csillog, az arany fajsúlya szinte a duplája az ezüstének. Így egy vékony ezüst nyaklánc hamar “szakíthat” gyönyörűen megformált fehérarany medáljával. Alapos megfigyelés után beláthatjuk azt is: van eltérés a két fémes csillogás között.

Ezüst: fiatalság, frissesség

Az ezüst fehéren fémesen csillogó nemesfém, mely a természetben arannyal ötvözve, vagy rézzel, ónnal, cinkkel együtt, ásványokban lelhető fel.  Mivel más elemekkel együtt bújik meg a föld alatt, az ezüstöt akkor is megtalálják, mikor nem célzottan azt keresik. Így, bár mindkettő anyag (ezüst és arany) bányászható formái elsősorban az űrből (meteoritokkal) érkeztek Földünkre, az ezüst könnyebben feltárható mint az arany.

Az ezüst az ókor óta divatos ékszeralapanyag. Könnyen formázható, puhának számító, könnyű (10,49 g/cm3 sűrűségű)  fém. Kiváló fizikai tulajdonságai okán, és mivel jelentősen kedvezőbb az ára az aranyénál, ipari felhasználása is széleskörű.

A divat világában mindig előkelő helyet foglalt el. Egyszerre tudja felvenni a versenyt az olcsóbb bizsu és az értéket képviselő arany ékszerekkel is. Az ezüst főleg a fiatalok körében népszerű. Szerényebb ára miatt a zsebpénzből is megvásárolható egy szép ezüst medál.
Fehéres csillogása a frissességet, üdeséget képviseli. A felületéről visszaverődő fény a legsápadtabb arcot is előnyösen világítja meg.

Bár az ezüst ékszerek bármely színű ruhával ízlésesen kombinálhatóak, hűvösebb színekkel, mint a fehér, kék, lila, türkiz, zöld, szürke (és mind az 50 árnyalata), fekete mutat különösen előnyösen.

Alkalmakkor is viseljünk bátran ezüstöt és ezüst medált. A ruha színe mellett a formavezetésre érdemes figyelni. Az ezüst a modern, a jövő, a letisztult formák képviselője. Ezért az újabb, merészebb vonalvezetésű ruhák esetén kifejezetten ezeket a kiegészítőket ajánljuk.

Arany: az örök érték

Az arany sárgás-vöröses csillogású színesfém. A hagyományos sárga- és vörösarany mellett létezik az ezüstös csillogású fehérarany is.

Termelése hosszadalmasabb az ezüsténél; valamint fajsúlya is közel a duplája annak (19,3 g/cm3). Bár nagyszerű fizikai tulajdonságokkal bír, piaci ára nem engedi meg ipari szintű felhasználását.

Az arany kiválóan nyújtható. Tömör arany helyett gyakran csak arannyal vonnak be egyes építőelemeket, szobrokat, ékszereket; jelentősen redukálva azok értékét.

Az ezüsthöz hasonlóan az arany is örök toplistás a divatvilágban. Bár csillogása nem kétséges, az ezüst könnyedségével szemben a stabilitást, a konzervatív értékeket képviseli.

A fehér aranytól eltekintve, elsősorban a meleg színárnyalatokkal (narancs, piros, barna, bordó) mutat a legelőnyösebben. A hagyományos vonalvezetésű ruhaköltemények, nagyestélyik az arany kiegészítőkkel válnak igazi remekművekké.

Arany medálok választásakor különösen figyeljünk a túldíszítettség elkerülésére! Az arany színe, csillogása eleve fokozottabb az ezüsténél. Ha ezt kövekkel, gyöngyökkel túlzsúfolják, ellenszenvet vált ki az emberek többségében. Az Ékszerakció oldala finoman díszített, elegáns medálokat kínál.

A három aranytípust (fehér, vörös és a hagyományos sárga) gyakran kombinálják egy ékszeren belül. Az ügyes ötvösöknek sikerül eltalálni a harmonikus arányokat. Medál választás esetén nekünk érdemesebb azonos anyagú és színű medált választani a nyakláncunkhoz.

Mi tehát a teendő?

  1. Szerezzünk be egy ezüst és egy arany nyakláncot! Az Ékszerakció segít ebben!
  2. Bővítsük a medáljaink számát, amelyek segítségével minden alkalommal megújíthatjuk nyakékünket alkalomnak megfelelően.
  3. Bízzunk a Sorsban, hogy idén nyáron lesz alkalom, ahol viselhetjük őket!

About the Author