A légzés és a betegségek kapcsolata

Légzésünk egy életen át elkísér bennünket, mégis oly kevés időt fordítunk a helyes légzés megismerésére. Alapvetően elmondható, hogy az emberek nagyon rosszul lélegeznek. A nyugalmi légzésszámuk általánosan magasnak mondható. Ez azt jelenti, hogy túl gyakran vesznek levegőt. Ez nem csak az egészségünknek káros, de a mentális állapotnak sem tesz jót. Az is általánosan elmondható, hogy a légzés leginkább pihegő, mellkasi légzés, ami nem használja ki a teljes tüdő kapacitást. A pihegés frusztrálttá, feszültté és aggódóvá tesz.

Prof. dr. Konstantin Pavlovich Buteyko orvosprofesszor az ötvenes években vizsgálta és fejlesztette ki teóriáját, mely szerint, a kevesebb légzés / levegőmennyiség hatására, a szervezet több oxigénhez jut. Módszerét odáig fejlesztette, hogy a legkülönfélébb betegségekben szenvedő pácienseinél is ért el vele pozitív eredményt. Az asztmásoknál megfigyelte, hogy minél kevesebbet és jobban lélegeznek, annál ritkábban jelentkezik náluk roham.

A Buteyko módszer célja a fiziológiailag megfelelő légzés visszaállítása és a hozzá kapcsolódó tünetek javítása. A módszer irányított légzőgyakorlatokból és a hétköznapi életben történő légzésre vonatkozó egyéb iránymutatásokból (testmozgás, beszéd, táplálkozás, alvás stb.) áll, a légzés maximális tudatos irányítása és a negatív tünetek jelentős csökkentése érdekében.

A Buteyko online tréningsorozat a mindennapi életben könnyedén használható, bizonyítottan működő eszközöket kínál, amit ha elsajátítunk, sokat tehetünk egészségünk visszaszerzése érdekében.

A tréninget képzett Buteyko oktató tartja. A résztvevők megismerhetik milyen a helyes funkcionális légzés, annak pozitív hatásait és megtudhatják, hogy a helytelen légzésnek milyen egészségügyi hatásai vannak. A tréning során a Buteyko gyakorlatok és azok helyes kivitelezése áll a középpontban. A gyakorlatok segítségével visszaállítható az egészséges légzés, és csökkenthetőek a kellementlen tünetek.

About the Author