Miből állnak a Mckenzie torna gyakorlatok?

A Mckenzie torna gyakorlatok kifejezetten a gerinc- és végtagízületekkel kapcsolatos fájdalmak vizsgálatára és kezelésére fókuszálnak. A gyógytornászom weboldalon keresztül akár már most is lehet időpontot foglalni a kezelésekre. A rendelőben profi és gyakorlott gyógytornászok várják a gyógyulni vágyókat. A gyógytornászok minden páciensnek kezelési tervet készítenek, így segítik az otthoni gyógyulási folyamatot is. Számukra igen fontos a betegek elégedettsége. A személyre szabott terápiás terv mellett életmódbeli tanácsokkal is szolgálnak. A különféle kezeléseket harmóniát sugárzó helyiségekben végzik és egyszerhasználatos textíliákat használnak.

 

A világszerte elismert terápia a gerinc- és a végtagízületek fájdalmainak megszüntetésére szolgál. Az 1980-as években fejlesztette ki Robin McKenzie az új-zélandi gyógytornász. A módszer rövidített neve az MDT azaz a mechanikai Diagnózis és Terápia. Mára már rengeteg páciens jelezte pozitív tapasztalatát a terápiát illetően és így igen gyorsan népszerűvé is vált világszerte. A terápia a porckorongkopások kezelésére is alkalmas. Enyhébb állapotú sérvesedéskor, amikor még nem szakadt ki teljesen a kocsonyás mag a gyűrűből szintén alkalmazható. A profi és gyakorlott gyógytornászok a McKenzie terápiát megtanítják a pácienseknek, így otthon is folytathatják a gyógyulást.

 

A terápia különlegessége az alapos mechanikai állapotfelmérésben rejlik. A terápia feltalálója szerint a fájdalom összefüggésbe hozható a hétköznapi mozgással és a rossz testtartással. A vizsgálat során megnézik, hogy a kialakuló fájdalmak pontosan milyen mozdulatok során alakul ki és hogy maga a fájdalom hova sugárzik ki. A vizsgálat segítségével a személyre szabott terápia sokkal könnyebben felállítható. A cél az, hogy a fájdalommentes mozgást a páciensek is elsajátítsák és otthonukban is alkalmazzák. Ezt a kezelést rövid távon nem lehet alkalmazni, mert hatástalan marad. Ez egy komplett életmódváltoztatást kívánt, hiszen a mindennapi mozgásnak helyet kell adni a mindennapokban. A módszer elsajátítása után a gerincbarát mozgások folyamatosan alkalmazhatók. A régi és helytelen testtartás a múlté lesz, így a fájdalmak is megszűnnek. A torna megelőzésre is alkalmas így akár fiatalabb, kevésbé aktív korban is elkezdhető. Ma már sajnos az iskolában a gyerekeknél is egyre többször megfigyelhető a helytelen testtartás és rájuk is vonatkozik az, hogy akár napi 8 órát is ülnek az asztalnál.

 

About the Author